Breinverleiding met psychologie

Waarom is Netflix zo succesvol?

Netflix is al jaren een krachtig platform als het gaan om het kijken van films en series. Maar hoe zorgt Netflix er voor dat ze nog steeds elk jaar groeien t.o.v. van hun concurrenten. Hoe overtuigt Netflix hun doelgroep om klant te worden en maandelijks voor hun aanbod te betalen, en wellicht nog belangrijker, die klanten ook te behouden maand na maand? Hoe beïnvloedt Netflix jou om klant te blijven? Dit is de #breinverleiding van Netflix.

 

#breinverleiding is mijn nieuwe psychologische serie waar ik grotere merken / websites onder de loep neem. Ik neem je mee door alle psychologische heuristieken en biasen die ze mogelijk gebruiken om van hun bezoeker een perfecte klant te maken.

 

1) De gemakkelijkste vragen staan eerst

Wanneer je een account wilt aanmaken op Netflix, begin je met een gemakkelijk invulveld “Wat is je e-mailadres?” met daaronder een duidelijke knop “Aan de slag”. Wanneer je daar op klikt, kom je de vragen erna pas tegen.

Door het formulier te beginnen met een gemakkelijke vraag, en dus ook de moeilijkste vragen te bewaren voor het einde, loop je het eerste deel van het inschrijfformulier sneller door. Netflix vermeldt pas veel later de kosten en betaalmethoden, waardoor je de pijn van een nieuwe aankoop pas laat in het aankoopproces voelt.

Het fenomeen wat je hier meemaakt komt voor uit het Foot-in-the-door effect. Na het voldoen van een klein en gemakkelijk verzoek, zul je later eerder instemmen met een groter verzoek.

 

2) Opzeggen kan, maar wil je niet

Netflix biedt geen gratis proefperiode meer aan, maar gebruikt tegenwoordig “Gratis opzeggen” als USP. Gratis opzeggen kan dus, maar eigenlijk wil je dat niet. 😉 Door het ervaren van verliesaversie wil je je account niet meer kwijt.

Deze theorie suggereert dat de pijn van iets verliezen psychologisch twee keer zo sterk is als het plezier van iets krijgen. Loss Aversion maakt beslissingen maken dus gemakkelijker door ons koste wat kost ertoe te brengen verliezen te voorkomen. Je account opzeggen voelt daarom pijnlijk aan.

Boeken die interessant zijn voor je:

 

3) De tijd dringt; welke film wordt het?

Soms zoek je eeuwen naar een goede nieuwe film. En na een half uur scrollen en zoeken, kom je uiteindelijk, met moeite, bij een of nieuwe film terecht. Grote kans dat die film geen goede keuze was.

Hoe lastiger het is om een nieuwe show te kiezen, des te kleiner de kans dat je er tevreden mee bent. Je vraagt je nog steeds af of de andere opties misschien beter waren geweest.

De knop “Iets afspelen” zou die teleurstelling tegen kunnen gaan.  Het woord “iets” lijkt erg willekeurig, maar dat is het niet. Het moet gewoon willekeurig lijken. Je optie wordt aangevuld met “Dit is een bekroonde serie zoals X of Y”. Het algoritme doet de rest en kiest dus opties die aansluiten bij je interesses.

En dan heb je alsnog keuze tussen verschillende opties. Je moet dus zelf nog kiezen welke ‘willekeurige’ optie je wilt zien. En dat gevoel van alles onder controle hebt, voelt goed.

 

4) Keuzestress voorkomen

Terwijl men zegt dat men altijd erg veel opties wil, kan het vinden van een film in een lange lijst met tientallen series eigenlijk best voor veel stress zorgen. Dat is de paradox of choice. Ook hier zorgt de “Iets afspelen”-optie voor een gevoel van opluchting als je door de bomen het bos niet meer ziet.

 

5) De nadruk op social proof

Een keuze maken op Netflix kan soms best lastig zijn. En daar is de streamingsdienst zich van bewust. Om je te overtuigen om een bepaalde nieuwe serie of film te kijken, hebben ze de meerdere opties om je op weg te helpen: “Top 10 in Nederland vandaag”, “Trending” en “Populair op Netflix”. Zo helpen ze jou maximaal op weg naar een nieuwe kanshebber met een goede portie Social Proof. Je weet wel; die van Cialdini.

Het laatste wat je wilt, is je tijd verspillen. Met dergelijke opties weet je wat andere gebruikers hebben gekeken. Hiermee verdwijnt het waargenomen risico om iets nieuws te proberen. Met als gevolg dat je sneller aanbevolen film bekijkt.

 

6) Niet-afgekeken films onthoud je beter

Bij “Verder kijken” staan alle series en films die je nog aan het ‘kijken’ bent. Ja, ook die film van een paar maanden geleden die je eigenlijk niet zo goed vond. Die blijft helaas ook in die lijst staan. Soms erg handig, maar soms erg irritant. Dat doet Netflix niet zonder reden.

Die onvoltooide taak (=niet-voltooide films) onthoud je beter dan voltooide taken (=voltooide films), aldus het Zeigarnik Effect. De rij met “Verder kijken” benadrukt die niet-voltooide films nog eens extra. Daarmee hoopt Netflix dat je alsnog tijd spendeert aan je oude shows die je geprobeerd hebt.

 

7) Je hebt er al zoveel tijd in gestopt

Ook de voortgangsindicator bij “Verder kijken” helpt je te herinneren dat je al aan een film begonnen bent, en die nog moet afmaken. Bij de Sunk Cost Fallacy wil je iets afmaken waar je aan begonnen bent, omdat er geld, moeite of tijd in is geïnvesteerd. In het geval van Netflix is dat duidelijk de laatste resource: tijd.

Boeken die interessant zijn voor je:

 

8) Thumbnails zijn niet willekeurig gekozen

Als je door het eindeloze aanbod van Netflix bladert, valt je vaak de thumbnail van de films je aandacht. Die thumbnails worden aangepast op jouw interesses, maar veranderen ook als het algoritme merkt dat je de show steeds overslaat. Daarnaast sluit die thumbnail aan op de emotie die je verwacht bij de film. De thumbnails aanpassen is dus een andere manier hoe Netflix jou beïnvloed om gefocust te zoeken naar je nieuwe kijkverslaving.

 

9) Let op het lettertype

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat een lettertype de film representeert en de doelgroep verleidt om er op te klikken, maar ook de juiste emoties oproept. Het lettertype van de filmtitel op de thumbnail past altijd bij de film. Grace and Frankie heeft bijvoorbeeld een speels lettertype, wat past bij de komische karakter van de serie en de hoofdrolspelers. The Queens Gambit heeft een klassiek lettertype, wat perfect bij het schaken en het verhaal past.

 

10) Psychologische prijzen van abonnementen

Door het gebruik van prijspsychologie beïnvloed Netflix de perceptie van prijzen. De psychologische prijzen €7.99, €10.99, en €13.99 zijn daarom niet afgerond naar boven. De abonnementsprijzen worden zo aantrekkelijk (=goedkoper) gepresenteerd, waardoor de kans dat je een bepaald abonnement koopt aanzienlijk stijgt.

 

Ps: In deze blog worden affiliate links gebruikt.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *