Website snelheid testen

Website snelheid testen: welke tool gebruik je?

De snelheid van je website is belangrijk, dat is een feit. Niemand wil een trage website. Daarom is websitesnelheid een belangrijk onderdeel van elke succesvolle website. Want hoe sneller jouw website, hoe groter de kans op succes. Daarom is het cruciaal om je website te versnellen. Maar voordat je dat kunt doen, moet je weten hoe goed (of slecht) je website presteert; je moet je website snelheid testen. Hoe je dat het beste doet, welke tool je kunt gebruiken en waar je rekening mee moet houden bij het checken van je websitesnelheid leg ik uit in de blog van vandaag. 🙂

 

 

Waarom is jouw website snelheid belangrijk?

De twee meestgestelde vragen die SEO-specialisten stellen als het gaat om websiteprestaties zijn:

  • Hoe snel is mijn website?
  • Hoe verbeter ik de websiteprestaties/hoe verhoog ik die snelheid?

Snelheid is een belangrijke factor voor de rankings van je pagina’s in de zoekmachines, maar ook bij het creëren van een goede gebruikerservaring.

  1. Je jaagt bezoekers niet weg –  je bezoekers verlaten je website als deze te traag is. Het verbeteren van je websitesnelheid komt dus ook je bouncepercentage ten goede.
  2. SEO – Google geeft de voorkeur aan websites die snel laden en weegt de gebruikerservaring van bezoekers steeds meer mee bij het positioneren van je website in de zoekresultaten, denk maar aan de Core Web Vitals.
  3. Meer conversies – de snelheid van een website heeft een directe invloed op de verkoop en inkomsten. Hoe sneller de site, des te hoger de kans op een aankoop.

Website- en paginasnelheidstests worden gebruikt om de snelheid van een bepaalde pagina of een hele website te bepalen. En online is er een hele zee aan alle verschillende tools voor het testen van websitesnelheid te vinden.

Die tools doorlopen een reeks verschillende metingen en geven aan welke punten er verbeterd moeten worden. Ze kijken naar problemen met plug-ins, afbeeldingen, JavaScript, en nog veel meer.

 

4 gratis tools om je website snelheid te testen

Hieronder ligt ik 4 (gratis) tools uit die je kunt gebruiken om je website snelheid te checken. Deze tools gebruik ik zelf ook. 😉 Mijn persoonlijke voorkeur gaat GTmetrix of Webpagetest als ik zou moeten kiezen, maar ik gebruik ze eerlijk gezegd vaak samen om een website te meten.

1) GTmetrix

Dit is op dit moment een van mijn favoriete tools die ik gebruik om de snelheid te checken. Gtmetrix gebruikt een combinatie van Google Pagespeed Insights en Yahoo! Yslow om de prestaties van je site te beoordelen.

Het geeft nog meer details in de watervaldiagram, zodat je kunt zien welk bestand voor problemen zorgt en te lang duurt met laden. Zo zie je ook meteen de verschillende stadia die het bestand moet doorlopen; Blocking, Sending, Waiting, en Receiving.

Het nadeel aan GTmetrix is alleen de wachtrij die er kan ontstaan. Het is een vrij bekende tool, waardoor je soms best wel even moet wachten vergeleken met de tools die ik hieronder bespreek.

website snelheid testen: GTmetrix voorbeeld

Een voorbeeld van de GTmetrix tool.

2) Google’s Pagespeed Insights

Een van de tools die ik zelf gebruik om de prestaties van websites te testen, is Google’s PageSpeed ​​Insights. De tool beoordeelt je website van 1 tot 100, waar een score boven de 85 goed is.

PageSpeed Insights geeft je een iets ander perspectief dan de andere twee tools, maar geef je wel min of meer inzicht in dezelfde dingen. Over het algemeen geeft Google PageSpeed ​​Insights je een goed beeld van de websiteprestatie, en wat je moet doen om de snelheid te verbeteren.

3) Webpagetest by Catchpoint

Webpagetest ontdekte ik pas een stuk later, maar deze tool bleef bij mij voornamelijk hangen om je gratis je testlocatie kan bepalen. Er zijn 7 Europese steden waar je uit kunt kiezen, waaronder Amsterdam.

Verder geeft de tool een heleboel informatie, zoals een waterval diagram, core web vitals informatie, performance, processing informatie en een tabblad met Details.  Er is ook een Test History beschikbaar die je scan 30 dagen lijkt te onthouden. Dat is uniek aan deze tooling, vergeleken met de andere tools die de snelheid checken van je site. Maar wacht, er is meer! Check ook vooral even de Image Analysis en de Request map.

De te bepalen testlocatie en de test geschiedenis zijn echt twee pluspunten. En als ik Webpagetest zou moeten omschrijven, zou ik het uitleggen als een mix tussen Gtmetrix, Pagespeed inzicht en Screaming Frog. Dit is ook een van mijn favoriete tooling.

4) Pingdom Website Speed Test

Pingdom lijkt in veel vormen op de GTmetrics tool. Ook hier zie je de verschillende stadia van de bestanden; DNS, SSL, Connect, Send Wait, Receive, en Blocked.

Bij deze tool kan je wél een andere testgebied selecteren; iets wat met GTmetrics zonder account niet kan. Pingdom geeft jammer genoeg alleen aan welke problemen een website heeft, maar geeft weinig details om welke specifieke bestanden het gaat – en dat is toch wel de hoofdreden waarom je zo’n test wil doen, toch?

website snelheid checken: Pingdom voorbeeld

Een voorbeeld van de Pingdom tool.

 

Waar moet je nog op letten?

  • Met bijna elke snelheidstesttool kies je uit verschillende testlocaties over de hele wereld, en dit is nogal een belangrijk detail om rekening mee te houden.
  • Test je site meerdere keren; de test is maar een momentopname. Daarom is het slim om meerdere tests uit te voeren en een gemiddelde te nemen om een beter idee te krijgen over de snelheid van de site.
  • Onthoud ook dat er een verschil is tussen waargenomen prestatie en werkelijke prestatie.
  • Het is ook aan te raden om je website regelmatig te testen en jezelf een doel te stellen. Je kunt het verloop van de verbeteringen dan op de voet volgen en hoe (goed) deze de website hebben verbeterd.
  • Staar je niet blind op het aantal seconden of hoe hoog de prestatie-score is. Het verbeteren van 1/10 seconde gaat je pagina niet opeens 5 organische posities laten stijgen. Don’t get obsessed.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *