Chunking

De kracht van Chunking op je Geheugen

Ons leven bestaat uit een heleboel informatie. Een deel van die informatie is gemakkelijk te begrijpen en te onthouden; een deel ervan is dat niet. Het verschil zit hem vaak in de manier waarop de informatie wordt gepresenteerd en onthouden. Chunking is een manier om dat proces te vereenvoudigen. Lees verder om te ontdekken wat chunking is, en hoe chunken je geheugen kan verbeteren.

 

Wat is chunking?

Chunking, ook wel chunking bias genoemd, is het proces waarbij stukjes informatie worden gegroepeerd in aparte stukken. Door informatie te groeperen, onthoud je die informatie beter. Je zoekt en gebruik patronen, waardoor psychologisch chunking mogelijk wordt gemaakt. 

Door informatie te chunken, moet je minder aandacht besteden aan (minder) informatie. Als gevolg hiervan bespaart het niet alleen tijd, maar vereist het ook minder mentale arbeid.

Chunking is daarmee een krachtige manier om je te helpen informatie te onthouden, en dus ook je leven beter beheersbaar te maken. Het helpt je proactief te worden door van tevoren te beslissen op welke dingen je je gaat concentreren, en informatie op een andere manier interpreteert.

 

Chunking voorbeelden

Waarschijnlijk gebruik je psychologisch chunking al jaren zonder het te beseffen, om je telefoonnummer te onthouden.

Met chunking klinkt een telefoonnummer al snel zoals 06-127-85-634, waarbij je de 10 cijfers in groepen van twee of drie cijfers splitst.

Maar als je mij dezelfde reeks nummers met een andere groepering zou geven, zoals 0-6-1-2-7-8-5-6-3-4, dan vind ik het al een stukje lastiger om het nummer te onthouden.

Grote groepen tekst worden op dezelfde manier opgedeeld. We lezen bijvoorbeeld grote stukken tekst gemakkelijker als je ze in kleinere alinea’s of zinnen scheidt (zoals ik in deze blog bijvoorbeeld doe), en je neemt kortere zinnen beter in je op dan langere zinnen.

Dat is de kracht van chunking. 😉

 

Waarom chunking nuttig is om het geheugen te verbeteren

Je kunt shortcuts en trucs gebruiken om meer informatie voor een langere periode op te slaan, zoals chunken.

De reden dat de hersenen chunking nodig hebben, is omdat het werkgeheugen, waar we informatie manipuleren, een beperkte hoeveelheid informatie bevat. Door te chunken verruim je de grenzen van dat geheugen. 

 

Effectieve chunking-technieken

In de onderstaande voorbeelden deel ik wat manieren om complexe informatie te vereenvoudigen en deze veel gemakkelijker te onthouden.

  • Groepjes vormen binnen een lijst

    Zoek bij het maken van lijstjes naar dingen die ze met elkaar in verband brengen. Welke items kun je groeperen? Plaats die items samen.

  • Maak associaties

    Zoek naar overeenkomsten om individuele items beter te onthouden. Bij het onthouden van “eieren”, “bloem” en “boter” helpt de bovenliggende categorie “taart” je bijvoorbeeld met het onthouden van de ingrediënten.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *