A/B test design spionage

A/B test design nodig: hoe gluur je bij de buren?

Wanneer je website niet zo goed converteert of je campagne niet aan jouw verwachtingen voldoet of de juiste resultaten oplevert, heb je altijd de mogelijkheid om ze te verbeteren. Met een A/B test heb je de kans om uit te zoeken welke variant, hetzij wijzigingen in tekst of design, het best presteert.

Nadat je het probleem hebt gevonden, moet er een oplossing worden gevonden die je verder uitwerkt in een A/B test. Maar welke A/B test design gebruik je dan? Er zijn zoveel mogelijkheden …

Heb je er anders al eens aan gedacht om bij de concurrentie te kijken hoe zij A/B testen aanpakken en welke varianten ze op hun website of webshop testen? Met deze trucs kom jij er gemakkelijk achter en heb je genoeg ideeën om op je eigen website aan de slag te gaan.

Er zijn verschillende A/B testing tools op de markt. Voor een aantal van deze tools zijn er manieren om er achter te komen wat jouw concurrent aan het testen is.

 

Let op: neem de A/B test design van je concurrentie niet kant-en-klaar over. Het is inderdaad goed om wat ideeën achter de hand te houden, maar pas een test design aan aan het probleem wat je wilt oplossen op je site en de doelgroep die je gaat bereiken. De A/B testen van je concurrentie dienen daarom vaak alleen ter inspiratie.

 

Optimizely plugin

Conversion.com heeft een plugin gemaakt waarmee je websites die hun A/B test design testen grondig kunt bekijken. Het laat je weten of Optimizely überhaupt gebruikt wordt, welke varianten er zijn, en je kunt ook wisselen tussen de varianten om te zien wat er getest wordt.

Echter heeft Optimizely dit bespioneer allang door, en heeft daarom voor hun gebruikers een aantal nieuwe functies toegevoegd.

  • Maskeren van de beschrijvende namen van de experimenten
  • De optie om te voorkomen dat iemand een URL-parameter gebruikt om een specifieke variatie weer te geven
  • Drafts en gepauzeerde experimenten kunnen niet meer gedetecteerd worden.

Desondanks de goede zetten van Optimizely is er gelukkig nog best wat informatie uit de plugin te halen over het A/B test design.

 

VWO switcher

Andre Scholten is het brein achter deze ontdekking. Door een stukje javascript op te slaan als een normale bladwijzer/bookmark in je browser, kan je achterhalen welke experimenten er via VWO lopen.

Klik simpelweg deze bookmark aan terwijl je de site van je concurrent aan het bekijken bent, en je krijgt vervolgens een popup te zien met de beschikbare varianten, waar je ook nog eens tussen kunt wisselen, als er een experiment van VWO draait.

 

Visual ping

Visual Ping houdt voor jou de websitepagina’s in de gaten zodat jij dat niet zelf hoeft te doen. Je kunt ook kiezen hoe vaak de tool de site in de gaten houdt.

Met deze tool houd je 2 pagina’s van een bepaalde website gratis in de gaten. Wil je meer pagina’s monitoren, dan komt er een betaald plan aan te pas.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *