SEO leren

SEO leren: hoe pak je dat het beste aan?

SEO hoeft niet ingewikkeld te zijn. Je hebt alleen tijd nodig om het te leren. Veel tijd. Je kunt het nieuwe jaar beginnen met het leren van dit nieuwe vakgebied. De beste manier om te beginnen, is door gewoon te beginnen. Maar waar begin je dan? Ik geef je mijn top 5 tips hoe je het beste aan de slag kunt gaan.

De wereld van SEO bestaat uit immense veel dingen: white hat, black hat, linkbuilding, htaccess, robot txt, featured snippets, en ga zo maar door. Dan is het logisch dat je misschien niet zo goed weet waar je moet beginnen.

I get it. Het is veel.

Maar maak je geen zorgen, you can do this! 😉

SEO leren kan erg laagdrempelig. Je hoeft er geen cursussen voor te kopen of een duur event te bezoeken. Het enige wat je echt nodig hebt is tijd. Heel veel tijd.

 

1) Luister naar podcasts

Luisteren naar een podcast is een geweldige manier om de effectiviteit van je werk en tijd te verdubbelen. Je kunt taken uitvoeren en tegelijk luisteren naar wat de beste experts en hun gasten te zeggen hebben over zoekmachine optimalisatie.

Als je op de fiets zit, in de trein wacht op de volgende stop, de vloer aan het dweilen bent of in de tuin aan het harken bent, dan kun je gemakkelijk naar een Engelse of Nederlandse podcast luisteren. Die laatste vind ik persoonlijk het fijnst.

 

2) Sluit je aan bij een community

Je aansluiten bij een forum of een Facebook groep heeft veel voordelen. Je kunt er tips vragen, door de vragen van anderen scrollen of zelfs reageren. Je leert er zo enorm veel van. Je kunt constant vragen blijven stellen, en je krijgt binnen no-time antwoord van verschillende personen die je willen helpen en advies geven.

Zo ben ik lid van verschillende Facebook groepen. Dat was heel interessant in het begin, maar ik voelde mij daar om den duur niet perfect op mijn plek in bepaalde groepen. Waarom? Niet iedereen in die groep was even aardig. Zo simpel is het. Je zal merken dat mensen een groot ego kunnen hebben.

Daarom is het belangrijk dat je de groep vind die echt bij je past.

Vervolgens kwam ik de Facebook groep Sisters in SEO tegen. En wat een geweldige groep is dat! Ik voel mij er na maanden nog steeds hartstikke welkom, iedereen probeert je zo goed mogelijk te helpen en geen vraag is te raar.

 

3) Lees een boek over SEO

Hoewel er tal van blogs en websites zijn gewijd aan SEO, is een andere goede manier iets over SEO te leren door een boek te lezen dat de fijne kneepjes van SEO-strategie en tactieken uitlegt.

Het fijne aan een marketing boek, zowel een papieren boek als een e-book, is dat je jezelf er even mee kan afzonderen. Blogs zijn een goede informatiebron. Maar een groot nadeel daaraan is dat je kunt verdrinken in de hoeveelheid informatie. Ook niet alles op het internet is waar wat je leest natuurlijk. Daarnaast word je online best snel afgeleid, al zeg ik het zelf.

 

4) Begin je eigen website

Je leert past echt iets over SEO als je het probeert. Koop een domeinnaam, regel een webhost en start je eigen website. Als je je kennis in de praktijk toepast, leer je pas echt hoe de SEO-wereld werkt. Wanneer je net iets gehoord hebt tijdens een podcast of iets interessants voorbij hebt zien komen in een Facebook groep, is het leuk om dit meteen op je eigen website uit te proberen.

Zo leer je meteen wat er goed gaat, wat er fout gaat en hoe je het beter kunt doen. Naast het hebben van een geoptimaliseerde website, leer je ook nog eens van je eigen fouten. Win-Win dus.

 

5) Leer het van collega’s

Mocht je een baan hebben in de marketing wereld, is het gemakkelijker om de overstap naar SEO te maken. Je wordt waarschijnlijk helemaal omsingeld door SEO-specialisten. Laat het aan je collega’s en werkgever weten dat je SEO wilt leren. Pak projecten op, ga oefenen, en luister naar de tips van je collega’s. En ja, je gaat vast de fout in, maar daar leer je echt heel veel van.

 

6) Stop nooit met leren

Als je SEO wilt beheersen, moet je de nieuwste trends en de algoritme-updates volgen. Zoals bij elke nieuwe vaardigheid, is het handig om erover te blijven lezen om op de hoogte te blijven. SEO staat namelijk nooit stil. Nooit.

Dus of je nu een beginner bent of een ervaren SEO guru; het is nog steeds belangrijk om te blijven leren en je kennis up-to-date the houden. Ik hou LinkedIn dagelijks in de gaten, krijg elke maand een nieuwsbrief met de belangrijkste updates en lees ik vaak blogs.

 

7) Of schakel je toch een expert in?

Mocht je na al de bovenstaande tips nog steeds denken “Goh, SEO is mij te ingewikkeld, ik heb toch hulp nodig.” Dan ben ik er nog steeds natuurlijk! 🙂

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *