Regex gebruiken in Search Console

Regex voor Search Console (SEO)

Ik heb goed nieuws voor alle SEO-fanaten die van regular expression (regex) houden. Voortaan kun je in de Search Console ook complexe vormen van regex gebruiken om je bezoekersgegevens te analyseren. Google Analytics had deze fijne functie al, en de Search Console mocht natuurlijk niet achterblijven.

 

Nieuwe Google Regex update voor de Search Console

Op 7 april kondigde Google aan dat website-eigenaren nu complexe regular expression (regex) kunnen gebruiken om te filteren. Eerst was het alleen mogelijk om simpele regex te gebruiken in de search console: zoekopdrachten met, zoekopdrachten zonder en een exacte match met een invoer.

Complexe regex geeft SEO specialisten een extra manier om meer gegevens uit Search Console te halen. Je moet alleen voorzichtig zijn met het gebruiken van regex, want als je het verkeerd doet is het resultaat natuurlijk ook fout.

Regex voor vraagwoorden

Gebruik Regular Expressions om queries uit je Search Console gegevens te halen. In dit voorbeeld zocht ik naar vraagwoorden.

 

Waar in de Search Console kan ik Regex gebruiken?

Wanneer je in de Search Console naar Prestaties gaat, klik je in het gebied van de Filter op Nieuw. Daarna klik je op Zoekopdracht. In de dropdown in de layover pop-up die dan verschijnt klik je Aangepast (regex) aan. Vervolgens noteer je je Regex in het openstaande veld daaronder.

Waar moet je extra op letten:

  • Het is hoofdlettergevoel
  • Is je query fout, dan krijg je ook geen resultaten te zien.
Regex gebruiken in de Search Console

Regex gebruiken in de Search Console doe je in dit venster.

 

Regex shortlist

Hoe geweldig ik deze nieuwe functie ook vind, vind ik Regex ook niet heel gemakkelijk om onder de knie te krijgen. En aangezien ik van lijstjes hou, vind ik het gemakkelijk om een standaard Regex lijst bij te houden die je gemakkelijk kunt gebruiken in de Search Console met wat simpel knip- en plakwerk.

^ZoekwoordVervang ‘zoekwoord’ met het zoekwoord wat je nodig hebt, en je krijgt alle gegevens die beginnen met die zoekwoord. 
Zoekwoord$Vervang ‘zoekwoord’ met het zoekwoord wat je nodig hebt, en je krijgt alle gegevens die eindigen met die zoekwoord. 
([^” “]*\s){5,}?Dit geeft je alle gegevens met 6 of meer woorden. Het getal kun je natuurlijk verhogen of verlagen naar het gewenste aantal.
^(wie|waarom|waar|hoe)[” “]Dit geef je alle gegevens met aangegeven vraagwoorden.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *