ingroup-outgroup bias

Ingroup & outgroup bias: wat is het?

Mensen geven de voorkeur aan de leden van hun eigen groepen (ingroup) en hebben een afkering tegen de leden van andere groepen (outgroup) in sociale situaties. Maar waarom? Ik leg je in deze blog die ingroup- en outgroup bias uit.

 

Wat is de ingroup-outgroup bias?

De ingroup-outgroup bias, ook wel de ingroup-outgroup theorie of ingroep-uitgroep genoemd, stelt dat we de voorkeur geven aan onze eigen groep (de ingroup) en dat we andere groepen (de outgroup) afkeuren.

William Graham Sumner was de socioloog die de twee fundamentele principes ‘ingroup’ en ‘outgroup’ introduceerde. Hij stelde dat mensen, van nature, graag groepen vormen en men een sterke voorkeur heeft voor de groep waar men toe behoort.

De ingroup-outgroup bias bestaat dus eigenlijk uit twee aparte biasen:

1) De ingroup bias

Bij de ingroup bias geef je voorkeur aan je eigen groep en de leden/producten van die groep. Je ziet overeenkomsten, deelt een gezamenlijke hobby/passie en je kunt het goed met die leden vinden.

2) De outgroup bias

Bij de outgroup bias heb je een afkeer tegen de andere groep en de leden/producten van die groep.

 

Typische ingroup-outgroup voorbeelden

In het dagelijks leven vorm je een heleboel groepen. Maar het duidelijkste voorbeeld wat ik je kan uitleggen voor de ingroup-outgroup theorie zijn voetbalfans, bijvoorbeeld van Ajax vs Feyenoord. Die fans zijn duidelijk fan van hun eigen team (de ingroup) en hebben een afkeur tegen het andere team (de outgroup).

Maar denk ook zeker aan groepen als linkse vs rechts politieke partijen, de universiteit waar je studeert, motorrijders vs autobestuurders, iPhone vs Android fans, enzovoort.

 

Hoe ervaar je deze bias?

Ingroups en outgroups zullen jouw hele leven lang veranderen en variëren in grootte en type. De mate van de ingroup-outgroup bias die je ervaart, hangt van verschillende factoren af, zoals:

  • De groepsdoelen
  • Ambiguïteit over de dynamiek van de groep
  • Identificatie met de leden van de groep

Maar over het algemeen is de ingroup-bias vrij robuust; je vind je eigen groep superieur aan andere groepen. 😉

 

Ingroup vs outgroup: hoe reageren we?

De loyaliteit en cohesie binnen de ingroup en de haat en minachting voor de outgroup wordt vaak samen ervaren. De mate hiervan is wel verschillend.

De vijandigheid tegen de outgroup hangt af van de de gelijkenis tussen de ingroup- en outgroup-leden, de verwachte toekomstige interacties, het soort evaluatie dat wordt gemaakt, en de competitieve of coöperatieve aard van de groepen.

Grote voorkeur voor de ingroup

De ingroup favoritisme in veel intergroepsconflicten toch echt sterker dan afkeur tegen de outgroup. Dat betekent dat de liefde voor je eigen groep is altijd hoger is dan de haat die je ervaart voor een andere groep.

Negatieve houding tegen de outgroup

Je reageert emotioneel op de outgroup, meestal in een negatieve richting. Deze negativiteit kan relatief mild zijn; wat neerkomt op:

  • een onrustig gevoel bij interactie met outgroup-leden
  • de gedachte dat je op dat moment toch echt liever bij de ingroup bent in plaats van bij de outgroup.

Je erkent misschien niet eens je negativiteit tegen leden van andere groepen, maar je laat het waarschijnlijk duidelijk zien met non-verbaal en zenuwachtig gedrag in de aanwezigheid van de outgroup.

 

Bij welke ingroup hoor jij?

 


Bronnen:

Brewer, M. B. (2010). Intergroup relations Oxford University Press.

Dasgupta, N. (2004). Implicit ingroup favoritism, outgroup favoritism, and their behavioral manifestations. Social justice research, 17(2), 143-169.

Dovidio, J. F., Gaertner, S. L., Hodson, G., & Houlette, M. A. (2004). Social inclusion and exclusion: Recategorization and the perception of intergroup boundaries. In Social psychology of inclusion and exclusion (pp. 263-282). Psychology Press.

Halevy, N., Weisel, O., & Bornstein, G. (2012). “In‐group love” and “out‐group hate” in repeated interaction between groups. Journal of Behavioral Decision Making, 25(2), 188-195.

Hewstone, M., Rubin, M., & Willis, H. (2002). Intergroup bias. Annual review of psychology, 53(1), 575-604.

Sherif, M. (1966). In common predicament: Social psychol- ogy of intergroup conflict and cooperation. Boston, MA: Houghton Mifflin.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *