Hoe werken SEO sitelinks?

Hoe werken sitelinks?

In je zoektocht naar informatie zijn zoekresultaten een belangrijk hulpmiddel. Een belangrijk onderdeel van zoekresultaten zijn sitelinks, en verwijzen naar specifieke pagina’s op een website. In deze blog ga ik dieper in op de wereld van sitelinks en de voordelen ervan. Ik bespreek hoe sitelinks het zoekproces kunnen verbeteren, hoe Google beslist welke sitelinks worden weergegeven, en hoe je de sitelinks van je website kunt beïnvloeden.

 

Wat zijn sitelinks?

Sitelinks zijn die ingesprongen links in Google onder een zoekresultaat. Deze sitelinks linken naar pagina’s van dezelfde website als dat relevant is voor de zoekopdracht, en helpen een bezoekers verder/dieper door je website te navigeren. Ze zijn meestal onderverdeeld in een lijst met titels en korte beschrijvingen die bij elke link horen. Ze zijn een stukje ingesprongen ten opzichte van de andere resultaten waardoor ze er opvallend uitzien. Hierdoor kunnen gebruikers snel naar specifieke pagina’s op je site navigeren zonder het hoofdzoekresultaat te hoeven bezoeken.

Ze worden op twee manieren getoond in een zoekmachine:

  1. Horizontaal: Waarbij ze naast elkaar staan onder de meta description.
  2. Verticaal: waarbij ze onder elkaar staan onder de meta description. Deze bevatten soms ook een korte beschrijving, wat vaak (maar niet altijd) overeenkomt met de meta description van die pagina.

 

Wat zijn de voordelen van sitelinks?

Sitelinks zijn de kleinere links onder de hoofdlijst van zoekresultaten voor een specifieke website. Hieronder staan enkele voordelen van het gebruik van sitelinks:

1) Verbetering van de gebruikerservaring

Sitelinks maken het gemakkelijker voor gebruikers om direct naar specifieke pagina’s op een website te gaan, waardoor de zoekervaring sneller en efficiënter wordt.

2) Verbetering van de zichtbaarheid

Sitelinks verhogen de zichtbaarheid van een website in zoekresultaten, wat kan leiden tot meer verkeer en meer interactie met de website.

3) Verbetering van de betrouwbaarheid

Sitelinks geven een grotere context aan de zoekresultaten, waardoor de gebruiker meer informatie over de website krijgt en een beter begrip krijgt van de inhoud en de betrouwbaarheid van de website.

4) Verbetering van de vindbaarheid

Het hebben van sitelinks verbetert de vindbaarheid van een website voor bepaalde zoektermen, wat de kans op verkeer en conversies vergroot.

 

Hoe bepaal je welke sitelinks er staan?

Jammer, maar Google bepaalt zelf grotendeels welke sitelinks bij het zoekresultaat komen te staan. Het analyseert de interne linkstructuur van je website om de best mogelijke route te vinden. Je ziet daarom ook niet altijd dezelfde sitelinks onder een zoekresultaat staan. Google geeft alleen sitelinks weer wanneer deze handig en/of nodig zijn voor de zoekvraag. De gebruiker komt dan sneller op de plek van bestemming.

Sitelinks worden dus automatisch gegenereerd door Google’s algoritme en worden weergegeven wanneer het algoritme denkt dat ze relevant en nuttig zijn voor de zoekopdracht van de gebruiker. Vroeger kon je in de search console nog bepalen welke sitelinks je zou willen verwijderen, maar dat werkt tegenwoordig niet meer.

 

Hoe beïnvloed je de keuze van Google?

Welke sitelinks er dus verschijnen is helemaal aan Google. Al zijn er genoeg manier om zoekmachines te beïnvloeden welke links er wel en niet moeten komen te staan. Het is belangrijk op te merken dat Google de weergave van sitelinks op elk moment kan wijzigen, afhankelijk van veranderende zoekbehoeften en zoekgedrag van gebruikers. Het is belangrijk om de content en structuur van je website regelmatig te evalueren en te verbeteren om ervoor te zorgen dat de sitelinks relevant blijven voor zoekopdrachten.

Google bepaalt welke sitelinks worden weergegeven op basis van een aantal factoren, waaronder:

1) Relevante inhoud

Sitelinks moeten relevant en nuttig zijn voor de zoekopdracht van de gebruiker, en verwijzen naar specifieke pagina’s op de website die relevant zijn voor de zoekopdracht.

2) Gebruikersgedrag op je website

Google houdt rekening met hoe gebruikers de website gebruiken en waar ze heen gaan na het klikken op de hoofdlink, en kan hierdoor beslissen welke sitelinks worden weergegeven.

3) Structuur van de website verbeteren

Een goed georganiseerde website met duidelijk gedefinieerde categorieën en pagina’s kan helpen bij het bepalen van de sitelinks die worden weergegeven. Dat doe je met bouwen of optimaliseren van een goede url structuur.

4) Verwijzingen van andere pagina’s

Sitelinks kunnen ook worden beïnvloed door interne verwijzingen van andere pagina’s op de website, waardoor Google meer informatie over de structuur en inhoud van de website krijgt. Versterk je interne linkstructuur naar de belangrijkste pagina’s door het toevoegen van interne links. Des te meer interne links een pagina heeft, hoe belangrijker deze pagina is op je website.

5) Sluit pagina’s met ‘noindex’ uit

Als je echt niet wil dat pagina’s als sitelink gebruikt worden, en je de pagina eigenlijk niet vaak wil laten zien aan je bezoekers, zou een rel=noindex de oplossing kunnen zijn. Wat Google niet gaat indexeren, zal het ook niet gebruiken als sitelink.

6) Pas anchorteksten aan

Google kiest wellicht zelf de interne links, maar je kunt een handje helpen door een juiste anchortekst te gebruiken. Zo kan de zoekmachine mede bepalen of de link relevant is of niet.

7) Check of de paginatitel relevant is

De paginatitel wordt vaak gebruikt als anchortekst in je sitelink. Zorg dat het belangrijkste vooraan staan, en relevant is voor de inhoud van de pagina.

 

Zijn sitelinks er alleen voor nummer 1 posities?

Nee, sitelinks worden weergegeven voor zoekresultaten op verschillende posities in de zoekresultatenpagina’s van Google, niet alleen voor de nummer één positie. Of een zoekresultaat sitelinks bevat, is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de relevantie van de pagina’s op de website voor de zoekopdracht en de gebruikersinteractie met de website. Sitelinks zijn echter meestal voorbehouden voor de meest relevante en populaire pagina’s van een website.

 

Waarom zijn je sitelinks verdwenen?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je sitelinks zijn verdwenen, waaronder:

  1. Veranderingen in zoekopdracht: Als de zoekopdrachten veranderen, kunnen de weergegeven sitelinks ook veranderen.
  2. Veranderingen op je website: Als er veranderingen op uw website zijn, zoals het verwijderen van pagina’s of het veranderen van de structuur, kan dit ook invloed hebben op de sitelinks die worden weergegeven.
  3. Weinig verkeer: Als je website minder verkeer krijgt, kan dit betekenen dat Google besluit om sitelinks niet meer weer te geven voor je zoekresultaten.
  4. Technische problemen: Technische problemen op je website, zoals fouten in de robots.txt-bestand of een slechte site-architectuur, kunnen ook leiden tot verdwenen sitelinks.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.