Duckduckgo vs google

Duckduckgo vs Google: een zoekmachine strijd?!

Google is waanzinnig populair, maar Duckduckgo begint steeds populairder te worden. Wat zijn de voor- en nadelen van elke zoekmachine? Welke is beter? Duckduckgo of Google?

 

Pssst… je wordt gevolgd

Het valt niet te ontkennen dat we nog jaren verwijderd zijn van het feit dat een andere zoekmachine Google overneemt.

En jammer voor ons worden we door onze goede vriend altijd in de gaten gehouden.

Google volgt bijna al je activiteiten via je apparaten; vooral bij Android-apparaten: de plaatsen die je bezoekt, de tijd die je besteedt aan elke website, de zoekopdrachten die je gebruikt, enzovoort.

Nee, ik probeer je niet bang te maken. Ik probeer je alleen met je neus op de feiten te drukken 😉

Waarom is dit belangrijk voor jou om te weten?

Het zijn jouw gegevens. Je deelt ook niet alles met iedereen, waarom zou je het met Google delen?

¯ \ _ (ツ) _ / ¯

 

De almighty Google

Google is de meest bekende, uitgebreide zoekmachine die er is. Het geeft je de meest relevante antwoorden snel en gemakkelijk.

Dit is veruit het uitgebreidste zoekmachine, met meer dan honderden miljarden webpagina’s. En dat is een van de belangrijkste redenen waarom Google de dominante speler is.

Google update constant de algoritmen en ranking signalen, waardoor je steeds de beste resultaten te zien krijgt.

Wat een voordeel is, kan ook meteen weer een nadeel zijn. In feite bombardeert Google je met informatie waarvan het ‘denkt’ dat het aansluit bij je eerdere activiteiten. Zo krijg je partijdige en vooringenomen resultaten te zien.

Maar velen zijn het met de volgende zin toch eens:

Google heeft de beste crawlers, de beste index en de beste algoritmes.

Google zoekmachine

Zo ziet de Google zoekmachine er uit.

 

De anonieme Duckduckgo

Duckduckgo is een anonieme zoekmachine die ontworpen is om je, elke keer weer, te behandelen als een anonieme gebruiker. Het wordt ook wel foutief duc duc go of ducktogo genoemd.

Wanneer je DuckDuckGo gebruikt, toont het je een suggestie die nauwelijks (of niet) te maken heeft met je eerdere zoekopdrachten.

Je hebt de mogelijkheid om alle – ja, echt alle – browsergegevens te verwijderen wanneer je maar wilt (klik gewoon op het vuurpictogram in de browser).  Elke keer dat je op DuckDuckGo zoekt, heb je een lege zoekgeschiedenis, alsof je er nog nooit bent geweest.

Dus om het even simpel te houden: Deze zoekmachine volgt je online zoekgedrag en activiteiten niet. Je kunt volledig anoniem zoeken.

Maar…

DuckDuckGo is nog steeds klein vergeleken met Google (en zelfs Bing) in termen van het aantal zoekopdrachten of totale inkomsten, maar het is zeker de moeite waard, vooral als je privacy belangrijk vindt en online wilt zoeken zonder dat je gegevens worden opgeslagen. 😉

Duckduckgo zoekmachine

Zo ziet de Duckduck zoekmachine er uit.

 

Is Duckduckgo beter dan Google?

Ondanks dat Duckduckgo niet eens in de buurt komt van de zoekgigant, groeit DuckDuckGo sneller dan verwacht. Met mensen die zich steeds meer bewust worden van de privacy van gegevens, kunnen dingen in de toekomst best veranderen voor DuckDuckGo. Of deze zoekmachine nu beter is, is redelijk subjectief. Hecht jij waarde aan deze features?

1) Met Duckduckgo vind je nieuwe websites en bronnen, die je wellicht met Google niet had kunnen vinden. Hoe de websites gerankt zijn, verschilt enigszins van Google.

2) En terwijl DuckDuckGo volledig anoniem is, is Google dat natuurlijk niet. In feite eigenlijk precies het tegenovergestelde. Op Google worden je zoekopdrachten bijgehouden, en verpakt in een data profiel voor adverteerders.

3) DuckDuckGo stelt dat het zijn resultaten haalt uit meer dan 400 bronnen, variërend van zijn eigen crawler, DuckDuckBot en informatie van andere zoekmachines, zoals Bing of Yahoo. Google gebruikt een veel grotere database, maar gaat niet andere zoekmachines zoeken.

4) DuckduckGo gebruikt ‘bangs’. Dat zijn snelkoppelingen waarmee je snel naar zoekresultaten op andere websites kunt gaan. Als je bijvoorbeeld weet dat je op een andere site zoals Wikipedia of Amazon wilt zoeken, brengen bangs je daar het snelst. Typ een uitroepteken in de zoekbalk van DuckduckGo en er verschijnt een lijst met populaire bangs. Met Google voer je een gefocuste zoekopdracht uit met behulp van de tag ‘site:’ (‘site: nataschabauwens.nl’, bijvoorbeeld), en deze wordt geopend in de zoekmachine zelf.

5) Google gebruikt nog steeds verschillende pagina’s om de zoekresultaten weer te geven. In tegenstelling gebruikt de DuckDuckGo zoekmachine een infinite scroll pagina, waardoor je met een ranking van 11 of hoger wellicht toch sneller gezien wordt.

 

 • Google
 • Bevooroordeelde resultaten
 • Gebruikt je zoekgeschiedenis
 • Geeft je lokale informatie
 • Grotere database
 • Duckduckgo
 • Zet privacy voorop
 • Volgt je zoekgedrag niet overal
 • Heeft infinite scroll
 • Zoekmachine zonder filter

 

Optimaliseren voor DuckDuckGo

Er is geen geheim trucje als het gaat om het optimaliseren voor DuckDuckGo.

Richt je op het verkrijgen van kwalitatieve links, gebruikersvriendelijk zoekwoordonderzoek en het optimaliseren voor de zoekmachines die DuckDuckGo gebruikt, zoals Yahoo of Bing.

1) Probeer kwalitatieve links naar de pagina te krijgen. De focus moet dus liggen op kwaliteit, maar dat is eigenlijk bij elke zoekmachine zo, toch?

2) Als je weet dat DuckDuckGo jouw exacte locatie niet kan vinden, en je toch een lokaal zoekresultaat wilt, moet je een geografische kwalificatie aan je zoekopdracht, en dus de content, toevoegen.

 

Duckduckgo instellen als zoekmachine

Google neemt DuckDuckGo niet op in de standaardlijst met zoekmachine-opties. Zou dat een speciale reden hebben denk je?

Het goede nieuws is dat, hoewel je DuckDuckGo handmatig aan Chrome moet toevoegen, dit in slechts een paar klikken kan worden gedaan:

 • Ga naar de instellingen van je Chrome-browser
 • Klik op Zoekmachine beheren
 • Bekijk de drie puntjes naast DuckduckGo
 • Klik op ‘Instellen als standaard’
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *