SEO en SEA samenwerking, maar hoe?
SEA en SEO kunnen elkaars effectiviteit versterken door de inzichten uit het ene kanaal toe te passen op het andere. Gezien het vaak ruimere budget voor SEA, biedt dit een waardevolle kans voor SEO om te profiteren van de opgedane kennis binnen SEA. Begrip en goede samenwerking van beide kanalen zijn daarom cruciaal om het volledige potentieel van jouw online aanwezigheid te benutten en een synergie te creëren. Kortom: een win-win situatie. Dus hoe versterken deze kanalen elkaar?
1) Grotere zichtbaarheid in de SERP
Met een SEO/SEA samenwerking vergroot je de zichtbaarheid van jouw website in de SERP en bereik je potentiële klanten via zowel organische als betaalde zoekresultaten. Door zowel in organische als betaalde zoekresultaten te verschijnen, verhoog je de kans dat bezoekers op jouw website klikken in plaats van op die van concurrenten.
Je kunt bepaalde SEA advertenties uitzetten als ze duur worden. Maar houdt er rekening mee dat je concurrenten waarschijnlijk doorgaan met adverteren, waardoor jij een stuk online zichtbaarheid mist. Het combineren van SEO en SEA is vaak het best, uitzonderingen daargelaten.
2) Rendabele zoekwoorden vinden
Het is handig om via SEA de zoekintentie van bepaalde zoektermen te achterhalen. Het is handig om te weten welke zoekwoorden goed converteren en rendabel zijn. Hierdoor kan je extra landingspagina’s aanmaken voor die specifieke zoekwoorden, of je juist meer focussen op dat zoekwoord ter aanvulling op een bestaande landingspagina.
Door pagina’s te creëren die zowel voor organische zoekresultaten als voor betaalde advertenties zijn geoptimaliseerd, verbetert de algehele gebruikerservaring en de kwaliteitsscore van advertenties waardoor je die SEO/SEA synergie bereikt.
3) Converterende meta titels en beschrijvingen
SEA vereist dat je overtuigende advertentieteksten schrijft. Deze teksten kunnen ook worden gebruikt om meta-omschrijvingen en paginatitels op jouw website te optimaliseren. Zo kon je je meta data optimaliseren en aantrekkelijker maken voor zoekmachinegebruikers.
4) Aantrekkelijke USPs bepalen
Door USP’s te vermelden in jouw advertenties, kun je potentiële klanten laten zien waarom jouw product of dienst uniek is en waarom ze bij jou iets moeten kopen in plaats van bij de concurrentie. USP’s trekken de aandacht, en omdat je bij SEA meerdere USP’s kunt testen, kun je de best converterende variant gebruiken in je meta beschrijving.
5) Sturen op pagina’s die geld opleveren
Bij SEA ervaar je welke pagina’s het beter doen dan andere, simpelweg omdat je kunt zien hoeveel het oplevert. Zo kun je zien welke pagina’s de moeite waard zijn om organisch te optimaliseren voor je bezoeker. Die pagina’s zijn de moeite waard om op te nemen in je SEO strategie, want ook organisch valt er veel meer uit te halen.
Door die optimalisatie is SEA zelf ook geholpen. Door het optimaliseren van de content van een landingspagina, zorg je dat die pagina beter aansluit bij het hoofdonderwerp, de zoekintentie en bij je potentiële klant.
6) Adverteren op ontbrekende/slecht rankende zoekwoorden
Door te adverteren op zoekwoorden waarop je nog niet goed scoort in de organische zoekresultaten, kun je inzicht krijgen in de effectiviteit van deze zoekwoorden en deze verder optimaliseren voor SEO. Met SEA genereer je meteen verkeer naar jouw website, terwijl je tegelijkertijd aan jouw organische vindbaarheid werkt.
7) Nemen van datagedreven beslissingen
Bij SEO zijn er vaak tal van oplossingen mogelijk om een probleem op te lossen, maar er is geen vast handboek met wat werkt en wat niet. Wat bijvoorbeeld werkt in de ene branche, zou in een andere branche minder goed kunnen werken. Staat een nieuwe pagina net live, dan kun je met betalend verkeer meteen kijken hoe bezoekers op die pagina reageren.
8) Praat met elkaar
Om de samenwerking tussen SEO en SEA het best te laten verlopen, is het handig om elkaar op de hoogte te houden van grote veranderingen. Gaat SEA opeens meer branded adverteren? Of gaat er voor SEO net een nieuwe landingspagina live? Het is slim om vaak met elkaar even informatie uit te wisselen. Als je in je eentje beide kanalen onderhoud, dan ben je al helemaal op de hoogte natuurlijk. Maar als je bij een bureau of juist inhouse werkt, kun je per sprint of per maand elkaar bijpraten.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!