Podcasts

De 4 beste Nederlandse Marketing Podcasts

Podcasts over marketing worden steeds populairder. Ik ben er ook een beetje verslaafd aan geraakt. En om jou geen tijd te laten verspillen, heb ik de beste Nederlandse marketing podcasts voor je uitgezocht. Want welke podcasts zijn wél het luisteren waard?

 

De wondere wereld van marketing podcasts

Als je nog nooit de wondere wereld van marketing podcasts hebt verkend, maak je dan klaar voor je nieuwe favoriete tijdsbesteding. Net als talkshows bestaan zulke podcasts meestal uit een gastheer of gastvrouw die een bepaald onderwerp bespreekt, informatie geeft, gasten interviewt, of een combinatie daarvan. Velen hebben thema- of achtergrondmuziek en tussendoor hoor je regelmatig korte reclamespots van sponsoren, net zoals op de radio of op tv.

Podcasts bieden uitstekend audio-vermaak wanneer je bezig bent met hersenloze taken, woon-werkverkeer, schoonmaken, koken, in de bus zitten, of iets doet wat niet je volledige aandacht vereist. Wat is er dan fijner om als (online) marketing specialist naar een interessante Nederlandse podcast te luisteren?

Marketing podcasts zijn nu dus big business. In principe kan iedereen met een microfoon zo zijn eigen podcast creëren. Op die manier verschilt de kwaliteit van de de podcasts nogal helaas.

Er zijn maar zoveel uren op de dag. Kies je de verkeerde podcast kan je zo je vrije uurtje verpesten. Daarom heb ik een lijst samengesteld met de beste gratis Nederlandse marketing podcasts die dit jaar uitkwamen, evenals mijn all-time favorieten en mijn ongezouten mening. 😉

 

1) SEO Podcast

⭐⭐⭐⭐

Wat? SEO
Wanneer? 2/3 keer per maand
Hoelang? 30 – 50 minuten
Via? Podcast.co,Apple Podcast, Spotify, Google Podcasts

De eerste podcast tip is van Michiel brand en Rutger Steenbergen. Ze bespreken in deze Nederlandstalige podcast verschillende SEO onderwerpen. Het is volgens deze hosts de eerste Nederlandse podcast over SEO, maar is het ook de beste? Ze komen aardig in de buurt! Ze geven praktische tips en informatie waar je mee aan de slag kunt. Soms is er een extra gast die geïnterviewd wordt.

Hoewel het geluid in het begin van het bestaan van de podcast wat matig was, is het geluid tegenwoordig een stuk beter. Ook de stemmen zijn aangenaam om naar te luisteren, en klinken minder korrelig dan eerst. Mooie verbetering!

 

2) CRO cafe

⭐⭐⭐⭐⭐

Wat? CRO
Wanneer? Elke week
Hoelang? 45 – 50 minuten
Via? Soundcloud, Apple podcast, Spotify, Google Podcasts, etc.

Guido Jansen praat in deze wekelijkse podcasts met conversie specialisten, online marketing managers of andere belangrijke spelers in de online marketing wereld. Er worden verschillende zaken besproken: van kwalitatieve data tot usabilitylab, van toolsets tot online overtuigen. Daarnaast komen er vaak gasten van bekende merken aan het woord, zoals bol.com of de ANWB.

Het fijne aan deze podcast is het transcript dat eronder staat. Dat gebruik ik vaak als ik net niet genoeg tijd heb om de podcast helemaal te beluisteren. Dan lees ik gewoon even de laatste alinea’s en dan heb ik toch alles meegekregen. Daarnaast is de stem van Guido erg fijn om naar te luisteren (hij heeft een hele zachte stem) en is de audio is van goede kwaliteit. Persoonlijk vind ik dit de beste podcast uit dit lijstje, maar ik heb dan ook een liefde voor CRO. 😀

 

3) The brief

⭐⭐⭐⭐

Wat? Content, marketing, social media
Wanneer? 2 keer per maand
Hoelang? 50 – 60 minuten
Via? iTunes, Apple podcast, etc.

Mark Schoones en Matthijs Tielman bespreken in deze podcasts veel verschillende marketing onderwerpen. Ze interviewen ook vaak gasten van bekende merken, zoals De telegraaf of Unilever. De podcast hebben een relaxte sfeer; de stemmen zijn erg aangenaam om naar de luisteren en zijn prima van elkaar te onderscheiden.

Onder de podcasts verwijzen ze ook altijd naar de bronnen die ze besproken hebben en het moment wanneer ze dit aangekaart hebben in minuten. Dan vind ik zelf best wel prettig. De audiokwaliteit is ook goed. Al zijn er wat verschillen in volume te herkennen als er meerdere mensen aan het woord zijn. Maar dat wendt na een tijdje. 😉

 

4) Jelle Drijver

⭐⭐⭐⭐

Wat? Marketing
Wanneer? Willekeurig
Hoelang? 10 – 90 minuten
Via? Spotify, Tunes, Stitcher en TuneIn.

Deze marketing podcast staat ook wel bekend als de Frankwatching Podcast. Maar vanaf 2018 zijn ze elk hun eigen weg gegaan. Dat maakt deze marketing podcast niet minder goed, integendeel. De onderwerpen die Jelle bespreekt variëren nogal: van Online Ondernemen tot Facebook Messenger Marketing. Hou je van variatie en brede kennis, dan zit je met deze marketing podcast goed op je plek.

Wat ik nog wel het fijnste vind aan deze Nederlandstalige podcast is de stem van Jelle. Het doet mij altijd denken aan de Efteling. Ja echt! Hij praat met veel emotie en gevoel in zijn stem. Heerlijk om naar te luisteren, al zeg ik het zelf. Ook aan de audiokwaliteit heb ik niks om op aan te merken. Toppertje dit!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *