Het mere exposure effect

Hoe pas je het Mere Exposure Effect toe?

Wat is jouw favoriete merk? En waarom kies je dat ene merk boven een ander? Misschien omdat dat merk het beste op de markt is, en je waar voor je geld wil. Soms kan het echter iets te maken hebben met de hoeveelheid blootstelling aan het product via websites, op sociale media, tijdschriften of reclamespotjes. Dit is het resultaat van het Mere Exposure Effect.

 

Wat is het Mere Exposure Effect?

Stel je het volgende even voor:

Je hoort een nieuw liedje op de radio en geeft er in het begin niet veel om. Maar na een aantal keren het liedje te hebben gehoord merk je toch dat je het lied leuker vind. Voor je het weet, zing je het liedje opeens mee en lijk je er van te genieten.

Herkenbaar, niet? 😉

Dit is een goed voorbeeld van het Mere Exposure Effect. Het effect verklaart hoe meer je iets ziet of hoort, des te je leuker je het gaat vinden. Het Mere Exposure Effect wordt ook wel bekendheidsprincipe genoemd, omdat het is gebaseerd op bekendheid: ‘Komt dit mij bekend voor of niet?’.

Met andere woorden: je bent geneigd dingen leuker te vinden wanneer ze je bekend voorkomen. Meer blootstelling leidt namelijk tot meer vertrouwen, wat leidt tot comfort, wat leidt tot opmerkelijke verbeteringen in de conversie-optimalisatie.

Het Mere Exposure Effect is daarmee een voorbeeld van hoe irrationeel we als mens kunnen zijn. Deze bias verklaart bijvoorbeeld waarom het soms moeilijk is om dingen weg te gooien.

 

Het bekende onderzoek van Robert Zajonc

Het  mere exposure effect is door de jaren veel onderzocht. Onderzoek naar het mere exposure effect begon in het jaar 1876, toen Gustav Fechner en Edward Titchener merkten dat mensen zich goed voelde rondom dingen die ze vertrouwden.

Later onderzoek dat werd gepubliceerd in The Journal of Personality and Social Psychology in 1968 door Robert Zajonc wees uit dat deelnemers van het onderzoek aan wie werd gevraagd om bepaalde zaken te beoordelen, een sterke voorkeur hadden voor de items die ze al vaker hadden gezien vergeleken met net geïntroduceerde, nieuwe items.

Hij testte het mere exposure effect op duizenden proefpersonen. Sommige onderzoeken waren verbaal en auditief. Hij testte bijvoorbeeld hoe mensen reageerden op onzinwoorden zoals zebulons of worbus. Hoe vaker deze woorden aan de proefpersonen werden herhaald, des te gunstiger ze daar op reageerden.

Wie is Robert Zajonc?

Robert Boleslaw Zajonc was een enig kind en werd geboren in Lodz, Polen. Hij behaalde een Ph.D. in psychologie aan de Universiteit van Michigan in 1955 en gaf er het grootste deel van zijn leven les.

Robert Zajonc is een van de meest geciteerde psychologen in de 20e eeuw en zijn onderzoek naar het Mere Exposure Effect is het onderzoek waarvoor hij het meest wordt erkend en herkend.

 

Hoe gebruik het Mere Exposure Effect in je voordeel?

Tot zover de theorie. Nu is het tijd om deze kennis in je eigen bedrijf te stoppen.

1) Laat je website er uitzien als een andere geweldige site

En nee, ik bedoel niet dat je plagiaat moet plegen. Maar bezoekers die soortgelijke sites bezoeken navigeren gemakkelijker door de website als deze op een andere websites lijkt. Je website kan op de volgende punten vergelijkbaar zijn met andere websites:

2) Herhaal je unieke selling proposition

Wanneer mensen aan jouw specifieke merk denken, moeten ze meteen de unique selling propositions kunnen herinneren. Hoe vaker ze het horen, des te meer ze er vertrouwen in hebben.

3) Herhaal je bedrijfsnaam

Gebruik je bedrijfsnaam of logo in alle uitingen waar deze geschikt is; in reclamefilmpjes, op afbeeldingen, in vlogs, op de website, maar ook op pennen, folders of mokken.

4) Gebruik één persoon in je uitingen

Hoe vaker een persoon door iemand wordt gezien, des te aangenamer en sympathieker die persoon lijkt te zijn. In de praktijk betekent dat je de aantrekkingskracht van je merk of product verhoogt door steeds dezelfde persoon in je uitingen te gebruiken.

5) Maar overdrijf niet…

Serieus. Sommige bedrijven bombarderen je met hun afbeeldingen, berichten, logo, etc. Onderzoek toont aan dat het effect het beste werkt wanneer je de informatie de tijd geeft om in te werken.

Ook had psycholoog Robert Bornstein ontdekt dat het effect na 10 tot 20 keer lijkt je verergeren, net als dat liedje waar je echt niet meer naar kunt luisteren. Dit betekent dat je uitingen juist moeten worden getimed en gecoördineerd om echt effectief te zijn.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *